Wymagania dotyczące antypoślizgowości oraz przestrzeni wypełnienia dla posadzek w pomieszczeniach wilgotnych i mokrych
|
Strefa wejściowa – wewnątrz budynku
|
R 9
|
Strefa wejściowa – na zewnątrz budynku
|
R 11 (R 10 V4)
|
Schody wewnątrz budynku, (na które może być naniesiona wilgoć przez wchodzących z zewnątrz)
|
R 9
|
Schody zewnętrzne
|
R 11 (R 10 V4)
|
Pomieszczenia socjalne
|
|
Łazienki, szatnie, przebieralnie, toalety
|
R 10
|
Poczekalnie, bufety zakładowe
|
R 9
|
Pomieszczenia sanitarne
|
R 9
|
Pomieszczenia produkcji margaryny, tłuszczów, olejów
|
|
Wytapianie tłuszczów
|
R 13 V6
|
Rafinacja olejów
|
R 13 V4
|
Produkcja i pakowanie margaryny, tłuszczów spożywczych, rozlewanie olejów
|
R 12
|
Przerób mleka i produkcja serów
|
|
Przeróbka świeżego mleka i produkcja masła
|
R 12
|
Produkcja magazynowanie i pakowanie serów
|
R 11
|
Produkcja lodów
|
R 12
|
Produkcja czekolady i słodyczy
|
|
Gotowanie cukru
|
R 12
|
Produkcja kakao
|
R 12
|
Produkcja surowców (mas)
|
R 11
|
Produkcja galanterii czekoladowej
|
R 11
|
Piekarnie, cukiernie
|
|
Przygotowanie ciasta oraz past cukierniczych
|
R 11
|
Przeróbka tłuszczy i płynnych mas
|
R 12
|
Zmywalnie
|
R 12 V4
|
Ubojnie, masarnie, przerób mięsa
|
|
Rzeźnie
|
R 13 V 10
|
Przeróbka podrobów i wnętrzności
|
R 13 V 10
|
Rozbiór mięsa
|
R 13 V 8
|
Przygotowanie mięsa do kiełbas
|
R 13 V 8
|
Gotowalnie kiełbas
|
R 13 V 8
|
Produkcja surowych wędlin
|
R 13 V 6
|
Wędzarnie
|
R 12
|
Peklownie
|
R 12
|
Obróbka drobiu
|
R 12 V 6
|
Magazyn jelit
|
R 12
|
Pakowalnie
|
R 12
|
Pomieszczenia sprzedaży, gdzie dzieli się mięso
|
R12 V8 (w uzasadnionych przypadkach R 12 V4)
|
Przetwórnie ryb i produkcja wyrobów delikatesowych
|
|
Obróbka i przeróbka ryb
|
R 13 V 10
|
Produkcja wyrobów delikatesowych
|
R 13 V 6
|
Produkcja majonezu
|
R 13 V 4
|
Pomieszczenia obróbki warzyw
|
|
Produkcja kiszonek (kapusty)
|
R 13 V 6
|
Produkcja konserw
|
R 13 V 6
|
Sterylizatornie (pomieszczenia dezynfekcyjne)
|
R 11
|
Pomieszczenia przygotowywania warzyw do obróbki
|
R 12 V4
|
Mokre strefy pomieszczeń produkcji artykułów żywnościowych i napojów
|
|
Magazyny i piwnice fermentacyjne
|
R 10
|
Rozlewnie napojów (butelkowanie), produkcja soków
|
R 11
|
Kuchnie, stołówki
|
|
Kuchnie w gastronomii (restauracje, hotele) do 100 nakryć dziennie
|
R 11 V 4
|
Kuchnie w gastronomii (restauracje, hotele) ponad 100 nakryć dziennie
|
R 12 V 4
|
Kuchnie w schroniskach, sanatoriach, szkołach, przedszkolach, domach wypoczynkowych itp.
|
R 11
|
Kuchnie w szpitalach i klinikach
|
R 12
|
Kuchnie w zakładach zbiorowego żywienia (stołówki, kantyny)
|
R 12 V 4
|
Kuchnie w barach typu “Fast food” i w tym podobnych pomieszczeniach,
|
R 12 V 4
|
Kuchnie w lokalach gdzie wykonuje się tylko rozmrażanie i podgrzewanie potraw
|
R 10
|
Kuchnie w herbaciarniach, kawiarniach, pensjonatach
|
R 10
|
Zmywalnie w gastronomii (restauracje, hotele), w zakładach zbiorowego żywienia (stołówki, kantyny), w barach typu “Fast food”
|
R 12 V4
|
Zmywalnie w schroniskach, sanatoriach, szkołach, przedszkolach, domach wypoczynkowych itp.
|
R 11
|
Zmywalnie w szpitalach i klinikach
|
R 12
|
Sale restauracyjne, stołówki, ciągi komunikacyjne
|
R 9
|
Chłodnie, rozmrażalnie
|
|
Dla towarów niepakowanych
|
R 12
|
Dla towarów opakowanych
|
R 11
|
Sale sprzedaży, sklepy, zaplecza
|
|
Pomieszczenia dostaw mięsa – towar nie opakowany
|
R 11
|
Pomieszczenia dostaw mięsa – towar opakowany
|
R 10
|
Pomieszczenia dostaw ryb
|
R 11
|
Korytarze – sklepy mięsne, towar nie opakowany
|
R 11
|
Korytarze – sklepy mięsne, towar opakowany
|
R 10
|
Korytarze – piekarnie, towar nie opakowany
|
R 10
|
Korytarze - sklepy rybne, towar nie opakowany
|
R 12
|
Korytarze – sklepy rybne, towar opakowany
|
R 11
|
Pozostałe korytarze
|
R 9
|
Pomieszczenia obróbki ryb
|
R 12 V 8
|
Pomieszczenia obróbki mięsa
|
R 12 V8
|
Pomieszczenia przeróbki (przetwarzania) mięsa
|
R 11
|
Pomieszczenia wiązania kwiatów
|
R 11
|
Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi na stałe piecami piekarniczymi (piekarnikami)do wypieku świeżo przygotowanego pieczywa
|
R 11
|
Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi na stałe piecami piekarniczymi (piekarnikami) do wypieku pieczywa dostarczanego jako półprodukt.
|
R 10
|
Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi frytkownicami lub grillami
|
R 12 V 4
|
Sale sprzedaży, poczekalnie dla klientów
|
R 9
|
Pomieszczenia przygotowania żywności do sprzedaży samoobsługowej
|
R 10
|
Pomieszczenia kas, pakownie
|
R 9
|
Pomieszczenia do przygotowania pieczywa do sprzedaży, towary nieopakowane
|
R 10
|
Pomieszczenia do przygotowania sera i wyrobów pochodnych do sprzedaży, towary nieopakowane
|
R 10
|
Pomieszczenia sprzedaży na zewnątrz
|
R 11 (R 10 V4)
|
Pomieszczenia w zakładach opieki zdrowotnej, opieki społecznej, salony urody
|
|
Pomieszczenia do dezynfekcji (mokre)
|
R 11
|
Pomieszczenia do sterylizacji - przedsionki
|
R 10
|
Pomieszczenia związane z nieczystościami
|
R 10
|
Pomieszczenia wykonywania sekcji
|
R 10
|
Pomieszczenia dla kąpieli leczniczych, błotnych itp. zabiegów
|
R 11
|
Strefy mycia przed salami operacyjnymi, gipsownie
|
R 10
|
Pomieszczenia sanitarne
|
R 10
|
Pomieszczenia do diagnostyki medycznej, terapii i rehabilitacji, sale masażu
|
R 9
|
Sale operacyjne
|
R 9
|
Sale chorych, korytarze
|
R 9
|
Ambulatoria, sale pobytu dziennego
|
R 9
|
Apteki, laboratoria
|
R 9
|
Zakłady fryzjerskie
|
R 9
|
|