Budokomplex skuteczne rozwiązania
punkt poamaranczowy    punkt bialy    punkt bialy    punkt bialy    punkt bialy    punkt bialy    
  • zdjecie banner
  • zdjecie banner
  • zdjecie banner
  • zdjecie banner
  • zdjecie banner
  • zdjecie banner
  

PORADY
Wymagania z zakresu antypoślizgowości posadzek 

 

 Wymagania dotyczące antypoślizgowości oraz przestrzeni wypełnienia dla posadzek w pomieszczeniach wilgotnych i mokrych

 Strefa wejściowa – wewnątrz budynku

R 9

Strefa wejściowa – na zewnątrz budynku

R 11 (R 10 V4)

 Schody wewnątrz budynku, (na które może być naniesiona wilgoć przez wchodzących z zewnątrz)

R 9

 Schody zewnętrzne

R 11 (R 10 V4)

 Pomieszczenia socjalne

 

 Łazienki, szatnie, przebieralnie, toalety

R 10

Poczekalnie, bufety zakładowe

R 9

 Pomieszczenia sanitarne

R 9

 Pomieszczenia produkcji margaryny, tłuszczów, olejów

 

 Wytapianie tłuszczów

R 13 V6

 Rafinacja olejów

R 13 V4

Produkcja i pakowanie margaryny, tłuszczów spożywczych, rozlewanie olejów

R 12

 Przerób mleka i produkcja serów

 

 Przeróbka świeżego mleka i produkcja masła

R 12

Produkcja magazynowanie i pakowanie serów

R 11

 Produkcja lodów

R 12

 Produkcja czekolady i słodyczy

 

 Gotowanie cukru

R 12

 Produkcja kakao

R 12

 Produkcja surowców (mas)

R 11

 Produkcja galanterii czekoladowej

R 11

 Piekarnie, cukiernie

 

 Przygotowanie ciasta oraz past cukierniczych

R 11

 Przeróbka tłuszczy i płynnych mas

R 12

 Zmywalnie

R 12 V4

 Ubojnie, masarnie, przerób mięsa

 

 Rzeźnie

R 13 V 10

 Przeróbka podrobów i wnętrzności

R 13 V 10

 Rozbiór mięsa

R 13 V 8

 Przygotowanie mięsa do kiełbas

R 13 V 8

 Gotowalnie kiełbas

R 13 V 8

 Produkcja surowych wędlin

R 13 V 6

 Wędzarnie

R 12

 Peklownie

R 12

 Obróbka drobiu

R 12 V 6

 Magazyn jelit

R 12

Pakowalnie

R 12

Pomieszczenia sprzedaży, gdzie dzieli się mięso

R12  V8                      (w uzasadnionych przypadkach R 12 V4)

 Przetwórnie ryb i produkcja wyrobów delikatesowych

 

 Obróbka i przeróbka ryb

R 13 V 10

 Produkcja wyrobów delikatesowych

R 13 V 6

 Produkcja majonezu

R 13 V 4

 Pomieszczenia obróbki warzyw

 

 Produkcja kiszonek (kapusty)

R 13 V 6

 Produkcja konserw

R 13 V 6

Sterylizatornie (pomieszczenia dezynfekcyjne)

R 11

Pomieszczenia przygotowywania warzyw do obróbki

R 12 V4

Mokre strefy pomieszczeń produkcji artykułów żywnościowych i napojów

 

Magazyny i piwnice fermentacyjne

R 10

Rozlewnie napojów (butelkowanie), produkcja soków

R 11

Kuchnie, stołówki

 

Kuchnie w gastronomii (restauracje, hotele) do 100 nakryć dziennie

R 11 V 4

Kuchnie w gastronomii (restauracje, hotele) ponad 100 nakryć dziennie

R 12 V 4

Kuchnie w schroniskach, sanatoriach, szkołach, przedszkolach, domach wypoczynkowych itp.

R 11

Kuchnie w szpitalach i klinikach

R 12

Kuchnie w zakładach zbiorowego żywienia (stołówki, kantyny)

R 12 V 4

Kuchnie w barach typu “Fast food” i w tym podobnych pomieszczeniach,

R 12 V 4

Kuchnie w lokalach gdzie wykonuje się tylko rozmrażanie i podgrzewanie potraw 

R 10

Kuchnie w herbaciarniach, kawiarniach, pensjonatach

R 10

Zmywalnie w gastronomii (restauracje, hotele), w zakładach zbiorowego żywienia (stołówki, kantyny), w barach typu “Fast food”

R 12 V4

Zmywalnie w schroniskach, sanatoriach, szkołach, przedszkolach, domach wypoczynkowych itp.

R 11

Zmywalnie w szpitalach i klinikach

R 12

Sale restauracyjne, stołówki, ciągi komunikacyjne

R 9

Chłodnie, rozmrażalnie

 

Dla towarów niepakowanych

R 12

Dla towarów opakowanych

R 11

Sale sprzedaży, sklepy, zaplecza

 

Pomieszczenia dostaw mięsa – towar nie opakowany

R 11

Pomieszczenia dostaw mięsa – towar opakowany

R 10

Pomieszczenia dostaw ryb

R 11

Korytarze – sklepy mięsne, towar nie opakowany

R 11

Korytarze – sklepy mięsne, towar opakowany

R 10

Korytarze – piekarnie, towar nie opakowany

R 10

Korytarze - sklepy rybne, towar nie opakowany

R 12

Korytarze – sklepy rybne, towar opakowany

R 11

Pozostałe korytarze

R 9

Pomieszczenia obróbki ryb

R 12 V 8

Pomieszczenia obróbki mięsa

R 12 V8

Pomieszczenia przeróbki (przetwarzania) mięsa

R 11

Pomieszczenia wiązania kwiatów

R 11

Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi na stałe piecami piekarniczymi (piekarnikami)do wypieku świeżo przygotowanego pieczywa

R 11

Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi na stałe piecami piekarniczymi (piekarnikami) do wypieku pieczywa dostarczanego jako półprodukt.

R 10

Pomieszczenia sprzedaży z wbudowanymi frytkownicami lub grillami

R 12 V 4

Sale sprzedaży, poczekalnie dla klientów

R 9

Pomieszczenia przygotowania żywności do sprzedaży samoobsługowej

R 10

Pomieszczenia kas, pakownie

R 9

Pomieszczenia do przygotowania pieczywa do sprzedaży, towary nieopakowane

R 10

Pomieszczenia do przygotowania sera i wyrobów pochodnych do sprzedaży, towary nieopakowane

R 10

Pomieszczenia sprzedaży na zewnątrz

R 11 (R 10 V4)

Pomieszczenia w zakładach opieki zdrowotnej, opieki społecznej, salony urody

 

Pomieszczenia do dezynfekcji (mokre)

R 11

Pomieszczenia do sterylizacji - przedsionki

R 10

Pomieszczenia związane z nieczystościami

R 10

Pomieszczenia wykonywania sekcji

R 10

Pomieszczenia dla kąpieli leczniczych, błotnych itp. zabiegów

R 11

Strefy mycia przed salami operacyjnymi, gipsownie

R 10

Pomieszczenia sanitarne

R 10

Pomieszczenia do diagnostyki medycznej, terapii i rehabilitacji, sale masażu

R 9

Sale operacyjne

R 9

Sale chorych, korytarze

R 9

Ambulatoria, sale pobytu dziennego

R 9

Apteki, laboratoria

R 9

Zakłady fryzjerskie

R 9

 

 

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia Ci komfortu podczas przeglądania naszego serwisu oraz podniesienia jakości oferowanych treści. Używamy cookies również po to, aby dostosować np. treść przekazywanych Ci reklam do Twoich zainteresowań. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Jednak zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o użyciu plików cookies.
przycisk zamknij